Terug
  


Meest voorkomende gezondheids problemen bij de Chihuahua

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de chihuahua?
Zoals bij vrijwel elk ras komt ook bij de Chihuahua een aantal erfelijke aandoeningen en gevoeligheden voor.
Als deze gezondheidsproblemen bij een chihuahua, niet correct worden behandeld, dan kunnen ze het leven van je chihuahua erg moeilijk maken en soms leiden tot fatale gevolgen.
Hieronder vindt je enkele voorbeelden over ziekten en afwijkingen die bij dit ras vaker voorkomen dan bij andere rassen.

Chihuahua Hoest
De chihuahua hoest, ook wel reverse sneezing, is typisch iets wat bij Chihuahua’s voorkomt.
Hierbij gaat de chihuahua geforceerd door zijn neus inademen door een kramptoestand in de spiertjes van de keelholte, wat een snurkend geluid geeft. De hond lijkt naar lucht te snakken en de eerste keer denken mensen vaak dat het gedaan is met hun hondje. Hoewel het er dramatisch uitziet is het verschijnsel vrij onschuldig en makkelijk te stoppen door de neusgaten voorzichtig dicht te drukken om zo de hond door z’n mond te laten ademen.
Kijk maar eens naar het onderstaande filmpje! Voorbeeld van Reversed Sneezing.


Hotspots
De wetenschappelijke term voor hotspot is Pyotraumatische Dermatitis. Bij hotspots zien een beschadigd huidopppervlak waar vocht uit komt. Het komt vooral voor bij een dichte, pluizige vacht en ontstaat doordat de hond gaat krabben en bijten als gevolg van een vlooienbeet, een klit, een teek of uit overgevoeligheid voor medicijnen.
Door het krabben en bijten ontstaat er een rode en ontstoken huid, waar korsten kunnen ontstaan.De hond heeft er veel last van omdat het jeuk en er gevaar is voor infecties. Houdt de plek zo schoon en zacht mogelijk met een desinfecterende zalf. Daarnaast is het natuurlijk van belang om de oorzaak te achterhalen.

Patella Luxatie
Bij patellaluxatie ligt de knieschijf niet op het midden maar op het uiteinde van de scheenbeen.
De knieschijf kan hierdoor wegschieten, waardoor de hond geen kracht meer heeft, en niet meer goed op het betreffende been kan steunen. Patellaluxatie kan ontstaat door erfelijkheid of door een traumatische ervaring en komt vaker voor bij de kleine en minirassen.

Entropion
Dit is een erfelijke aandoening aan de oogleden. Bij entropion krullen de oogleden naar binnen waardoor de wimpers de oogbol irriteren. Entropion kan verholpen worden door middel van een operatie.

Open fontanel
Bij een open fontanel is er sprake van een niet geheel goed gesloten schedel waardoor er een zachte plek ontstaat in het
schedeldak. Bij een chihuahua met een extreem groot appelhoofd komt het soms voor dat op meerdere plekken de schedel niet goed gesloten is. Een hondje met deze afwijking moet een rustig leven leiden omdat een te ruwe confrontatie met zijn schedeltje ernstig letsel kan veroorzaken.


                                                                                                                                                                                    

Je naam:
Je emailadres:
Je Reactie:
Reageren op een artikel, of een ervaring delen.
Dat kan vul dan bovenstaand formulier in, vermeld wel het betrefende artikel waar het over gaat.